Vår Historia från 1950

Det är drygt 70 år sedan Ivar Fransson köpte bensinstationen på Storgatan, för att fem år senare bygga en ny mack på Kalmarvägen som blev Esso Fransson med alla. Nu är det tredje generationen som driver företaget under namnet Fransson Energi, och de satsar vidare in i framtiden med att komplettera det befintliga sortimentet och lansera en ny hemsida med webbshop.

 

Ägarna Mikael Hult Fransson och Johanna Fransson. På plats är också Jan-Christer Fransson vars far Ivar Fransson en gång startade företaget samt Emmy Olsson som är anställd sedan augusti 2019.

 

Esso Fransson

– Det hela började 1950 då min far Ivar Fransson köpte en bensinstation på Storgatan, (ungefär där Nybro Bibliotek ligger i dag) och sålde bensin för svenska Esso. 1955 byggde han tillsammans med Esso en ny anläggning på Kalmarvägen 2. (numera Cirkel K) och 1956 utsågs denna till bästa Essostation i Sverige, berättar Jan-Christer Fransson, som började i företaget 1969.

 

• 1964 utvidgades verksamheten då en tankbil inköptes för distribution av företagets nya produkter; eldningsolja, diesel och lysfotogen och samtidigt inleddes miljöverksamheten med rengöring och inspektion av oljetankar.

• 1969 köptes den första slamsugningsbilen.

Under en kortare tid fanns företaget på Storgatan 27 innan de flyttade in i en glasbruksfastighet på Södra Industrigatan. Här fanns de fram till 1985 då verksamheten flyttades till Herkulesgatan 8.

• 1998 började Jan-Christer och Ingers dotter Johanna i företaget.

• 2001 såldes tankservice och slamsugningsverksamheten till Stena Recycling. Företaget flyttade till Emmabodavägen och fortsatte under namnet Fransson Energi AB.

• 2006 kom Johannas man Mikael med i gänget och fick redan 2007 vara med och flytta företaget ännu en vända. Denna gång till den gamla bobinfabriken på Grönvägen 76, där de finns än idag.

• 2018 den 4 juli övertog Johanna Fransson och Mikael Hult Fransson som tredje generation bolaget. De har även företaget FOKAB med försäljning av diesel, eldningsolja, smörjmedel och kemiska produkter. Jan-Christer finns dock med fortfarande och ställer upp vid behov av hjälp.

• 2019 i augusti anställdes Emmy Ohlsson i butiken.

• 2020 öppnas en ny hemsida med webbshop.

 

– Mycket har hänt genom åren Förr skulle all uppvärmning ske med eldningsolja. Sedan kom värmepellets, (att även söka bidrag för), bergvärme, värmepumpar samt direktverkande el, vilket ledde till att efterfrågan på olja minskade, säger Jan-Christer.

 

Idag säljer Fransson Energi yrkeskläder och skor i kända märken samt bränsle, smörjmedel och fossilfritt HVO diesel som görs på slaktavfall.

– Här hittar ni allt från startbatterier för fordon, entreprenadmaskiner och lastbilar till batterier för hörapparater, säger Johanna och Mikael.

– Det är svårt att kriga mot de stora drakarna, men vi stannar inte upp utan provar oss fram och är lyhörda med vad våra kunder vill ha, så vi kan hänga med in i framtiden. Därför tror vi mycket på batteriförsäljningen samt vår nya hemsida med webbshop.

 

Mikael och Johanna har två barn, så om en fjärde generation ska börja arbeta i företaget återstår att se.

– Jag är mycket glad över att Mikael och Johanna driver familjeföretaget vidare tycker Jan-Christer.